• Altijd gratis verzending
  • Deel opbrengst naar Konining Wilhelmina Fonds

Sint Eutrope, Beschermheilige voor Gehandicapten

 

Sint Eutrope van Santes wordt ook wel als Eutropius of Eutropis aangeduid. 

Volgens de overlevering was hij een van de personen die met Sint Dionysius mee ging naar Gallië om het evangelie te verkondigen.

Hij werd de eerste bisschop van de plaats Saintes en daar samen met zijn eerste bekeerling Sint Eustelle een marteldood zijn gestorven rond het jaar 250.

In Saintes bestaat er een zeer oude legende die verklaard dat Sint Eutrope Jezus zelf nog heeft gekend. Er wordt verteld dat Eutrope een zoon was van een Perzisch heerser. Als kind was hij door zijn oppas overgebracht naar het hof van Herodes. Daar werd hem verteld over Jezus van Nazareth en de wonderen die Hij deed. Eutrope verlangde er naar Hem te ontmoeten. Hij werd aan Hem voorgesteld, heeft Zijn zegen ontvangen en Zijn leer aangenomen.

 

Omdat zijn naam in het Frans is te verbasteren naar verminkten en gehandicapten (estropiés), wordt zijn voorspraak met name ingeroepen tegen deze aandoeningen. Daarnaast riep men zijn hulp in voor gevangenen en gehangenen. Hij zou eens een (onschuldig) ter dood gebrachte gevangene terug tot leven hebben gebracht.

 

Zijn naamfeestdag is 30 april.