• Altijd gratis verzending
  • Deel opbrengst naar Konining Wilhelmina Fonds

Sint Jaoua, beschermheilige tegen Kanker

 

Er zijn veel verschillende manieren waarop men Sint Jaoua van Bretagne ook genoemd, waaronder Iahoevius, Iovinus, Jaouen, Jaova, Joevan, Joevin, Joévin, Joevinus, Jois, Jovin, Jouan, Jouva, Jovinus.

 

Hij was oorspronkelijk afkomstig uit Ierland, en maakte samen met Sint Pol Aurélien de Léon zijn overtocht naar Bretagne.

Sint Jaoua leidde vooral een teruggetrokken en eenzaam bestaan. Volgens de overlevering werd hij opgeleid in de abdij van Landevennec alwaar abt Judulus er met hem en een kleine groep monniken op uittrok om het evangelie te gaan verkondigen.

Maar een stamhoofd dat het hier mee oneens was, bracht onder meer Judulus om het leven. God strafte onmiddellijk en een wild dier kwam dat gebied terroriseren. Er is sprake van een wilde os, die geregeld kwam drinken uit de bron bij Jaoua’s hut. Het beest ging dan zo te keer dat het de hut van de heilige herhaaldelijk vernielde. Uiteindelijk heeft Sint Pol het dier voorgoed verjaagd.

Als gevolg daarvan bekeerde het stamhoofd zich en maakte het mogelijk dat er een klein klooster met de naam Daoulaz werd gesticht. Daoulaz betekent dubbele moord. Later volgde Sint Jaoua Sint Pol op als bisschop van Léon.

Bij zijn overlijden had Sint Jaoua de wens om op een ossenkar opgebaard te worden en liet hij het aan anderen over zijn laatste rustplaats te bepalen. Dat werd Plouvien in Frankrijk. Vandaag de dag is zijn sarcofaag daar dan ook te bezoeken.

De voorspraak van Sint Jaoua wordt ingeroepen om van kanker te genezen.

 

De naamfeestdag van deze heilige is 2 maart.